Marinereilla kaksi avointa eskaaderia kaudella 2012

 

Matkamoottoriveneilijöiden yhdistys Marinerit ry järjestää kaudella 2012 kaksi moottoriveneilijöille suunnattua eskaaderia. Eskaaderin puitteissa useampi vene kulkee yhtä matkaa tukien toisiaan niin turvallisuuden kuin sosiaalisen kanssakäymisen muodossa. Yhdistyksellä on monivuotinen kokemus eskaaderien järjestämisestä. Kauden 2012 eskaaderit ovat avoimia kaikille veneilijöille - ei ainoastaan yhdistyksen jäsenille.

 

Tulevan kesän eskaaderit on suunnattu normaalia lähemmäksi. Ne vievät kuitenkin kohteisiin, joihin pääsemiseen varsinkin aloittelevan matkaveneilijän on tukeutua kokeneempien veneilijöiden seuraan. Eskaaderissa sovitaan lähipäivien ohjelma sään ja mielihalujen mukaan siten, että matkan päämäärä kuitenkin saavutetaan. Nämä eskaaderit aikataulutetaan päivämatkojen osalta siten, että mahdollisimman monella on mahdollisuus osallistua. Eskaaderien alustava perusnopeus 7 solmua, mutta lähtevien veneiden ja miehistöjen mielihalujen mukaan tästä voidaan poiketa. Liukuveneille määritetään oma aikataulu, jonka puitteissa yhteinen päivätavoite toteutuu. Veneeksi soveltuu asumiskelpoinen rannikkokäyttöön soveltuva matkavene.

 

Helaeskaaderi Tallinnaan 17. - 20. 5.

Perinteinen marinereiden kauden avajaistapahtuma on helatorstain viikonloppuna tehty helaeskaaderi. Matkan kohteena on Tallinnan uusi vierasvenesatama kaupungin ytimessä. Tämän sataman lisäksi voidaan venekuntien kesken sopia muukin tutustumiskohde kuten Naissaari, Aegna, Prangli tms. Pääkohde, jossa käydään on kuitenkin Tallinna.

 

Eskaaderi toteutetaan kahtena osaeskaaderina. Näistä toinen lähtee torstaina 17. 5. Porkkalan Lähteelästä kello 9. Eskaaderin johtaja on Klaus Salkola / Ohta. Toinen osaeskaaderi lähtee samaan aikaan Hangosta johtajanaan Trygve Österman / Marinett II. Hän myös on koko eskaaderin johtaja. Paluu tapahtuu sunnuntain aikana menomatkan reittiä soveltaen.

 

Tähän eskaaderiin liittyy rajoitettu säävaraus. Osallistujat ovat toisiinsa yhteydessä ennen lähtöä. Vaikean sään uhatessa päätetään vaihtoehtoisesta päämäärästä Suomen saaristossa. Sosiaalinen yhdessä olo letun- ja makkaranpaistoineen, sekä paikallisiin nähtävyyksiin tutustuminen toteutetaan myös tässä tapauksessa. Huonon sään takia koko eskaaderista ei siis kannata luopua.

 

Merenkurkun eskaaderi 9. - 29. 7.

"Höga Kusten"

 

Kauden pääeskaaderi toteutetaan heinäkuun aikana. Määränpäänä on Ruotsissa, Vaasan vastarannalla oleva jylhä ja korkea saaristoalue "Höga Kusten". Alue kuuluu Unescon maailman perintölistalle. Matkalla käytetään myös aikaa Satakunnan ja Pohjanmaan rannikkoon tutustumiseen ja pyritään sovittamaan matka usean majakan kautta.

 

Höga Kustenia luonnehditaan erääksi Ruotsin rannikon helmialueeksi. Selvästi ruuhkasaaristoja koskemattomampi alue on myös maantieteellisesti omalaatuinen eikä vastaavaa löydy Suomesta eikä muualta maailmasta. Saaret ovat vuorimaisen korkeita ja vedet syviä ja käytännössä kivettömiä. Vanha asutus ja upeat pikkukylät tarjoavat erämaaluonnolle pittoreskin täydennyksen. Elämä on puhdasta ja kiireetöntä. Näkymää ei usko ennen kuin sen kokee.

 

Käymme ainakin Ruotsin korkeimmalla saarella Mjältön (236 m), Trysundan sekä todennäköisesti myös Örnskjöldsvikin kaupungissa. Alueella jo käyneille on matkasta yleensä muodostunut miellyttävällä tavalla ikimuistoinen ja moni on myöhemmin toistanut matkansa sinne.

 

Tähän eskaaderiin ei liity koko eskaaderin estävää säävarausta. Matkaa tehdään säätilan sallimissa puitteissa hyvän sään aikaan siten, että päämäärä ja matkan hahmoteltu kokonaisuus toteutuu. Eskaaderi lähtee virallisesti Turusta 9.7. kello 9. Osaeskaadereita Pk -seudulta, Hangosta ja Saaristomereltä lähtöpaikalle järjestetään erikseen sovittavalla tavalla. Eskaaderiin voi myös liittyä matkan varrelta vaikkapa Vaasan saaristossa.

 

Paluu tapahtuu Ruotsin rannikkoa etelään ja Ahvenanmaan kautta Saaristomerelle, missä eskaaderi puretaan. Myös paluumatkan varrella on tarkoitus vierailla veneilyn kannalta kiinnostavissa kohteissa.

 

Jokainen venekunta on tervetullut mukaan. Päälliköt vastaavat veneidensä kunnosta, kulusta, kustannuksista ja turvallisuudesta. Yhdessä toteutamme sen, mikä muuten saattaisi olla liian haasteellista ollakseen mukavaa lomaa.

 

Tervetuloa kaikki veneilijät mukaan!

Marinerit ry

 

 

Eskaadereihin liittyviä tiedusteluja ja ilmoittautumisia ottavat vastaan

 

Trygve Österman, trygve.osterman@scancons.fi, 0400 207752

Klaus Salkola, klaus@salkola.eu, 0400 385530

 

 

Matkamoottoriveneilijöiden yhdistys Marinerit ry on pitkän matkan tehneiden moottoriveneilijöiden yhdysside. Toiminnasta löytyy enemmän tietoa yhdistyksen kotisivulta:

 

www.marinerit.net

 

Matkakohdetta on kuvailtu mm. seuraavissa osoitteissa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Höga_kusten

http://www.dockstahavet.se/explore-high-coast-fin/

http://www.nauticat-club.com/matkakertomukset/hogakusten/nakemisen_arvoinen_hoga_kusten.htm

 

Linkki eskaadereita koskevaan valmennusaineistoon